Sıkça Sorulan Sorular

Lastik Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Kartal Opel Servisi olarak en çok karşılaştığımız sorulardan biri de lastik değişim süresi. Kartal Opel Servisi olarak bu konuda genel görüşümüz sürüş güvenliğinin en hassas detaylarından biri olan lastik değişiminin kesinlikle aksatılmaması gereken bir konu olduğudur.

Öncelikle lastik değişiminin kısaca faydalarından bahsetmek istiyorum sizlere güvenli sürüş, konforlu yolculuk, yakıt tüketimi, performans için araç lastiklerine gerekli önemi vermeliyiz.

Araç lastiği alırken araç tipi, doğa şartları, sürüş dinamiklerine uygun lastik seçimi yapılmalıdır.</div>

Araç lastikleri üzerinde herhangi bir son kullanma tarihi bulunmamaktadır. Fakat üzerinde üretim zamanı vardır. Bu zaman üzerinden günlük şehir içi kullanımı yapıyor isek 4-5 yılda bir lastiklerimizi değiştirmeliyiz.

Lastiklerin diş derinlikleri, lastiğin değişimini gösteren en önemli ipucudur. Genellikle 3 / 3,5 mm altındaki diş derinliklerinde lastik değişimine gitmeliyiz.

Dizel Araç Doğru Kullanım Nasıl Olmalı?

Kartal Opel Ailesi olarak bu yazımızda dizel araba kullanırken çok ciddi olarak niteleyebileceğimiz hatalar ve bu hataların çözümü üzerine neler yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağız.

Unutmamak gerekir ki dizel araçlar kullanıcısını seçer, yanlış kullanımlarda hem motor ömrü kısalır hem de yüksek meblağlı bakım ve onarım masrafları çıkarabilir. Lakin düzgün ve kurallara uygun kullanıldığında çok uzun yıllar güvenle, zevkle ve sorunsuzca kullanabileceğiniz bir motor çeşitidir. Benzinli araçlara göre torku yüksektir ve düşük devirlerde bile gücü belli eder.

Yapılan araştırmalar ve tecrübeler sonucunda şunlar ortaya çıkmıştır;</div>

En büyük hatamızı aracımızı uzun yolda kullanırken yaparız. Özellikle uzun yol koşullarında kullanırken dikkat edilmesi gereken ilk husus mola verdiğimizde hemen aracımızı stop etmemektir . Sebebi şudur; motor yüksek devirlerde düzenli olarak çalışırken sistemdeki ve turbomuzdaki yağlama ona göre olur ve bir anda yağlama kesilir ise yüksek hızla dönen turbomuz kilitlenebilir veya zarar görebilir. Yapılması gereken tek şey aracımızı mola verdiğimizde hemen stop etmemektir . 1-1.5 dk bırakın rölantide çalışsın ve turbo dahil tüm sistem tekrar kendisini yağlasın ve sonra aracınızı stop ediniz.

Yakıtınızı kesinlikle bilindik büyük firmalardan ve kaliteli yakıt alınız. Şehirlerarası yollardan bilinmeyen, denetlenmeyen istasyonlardan yakıt almamaya özen gösteriniz. Kaçak ve kalitesiz yakıt belki aracınızın hassas enjektör sistemine büyük zarar verebilir.

Dizel aracınızın vites geçişlerini 1800-2800 d/dk arasında yapmaya özen gösteriniz. 1800 d/dknın altına düşmeden vitesi küçültünüz ve 2800 d/dk’nın üstüne çok çıkmadan vitesi büyütünüz. Ortalama seyir halinde düz yolda dizel bir binek aracın 2200-2500 d/dk olması hem konfor hem de yakıt ekonomisi açısından yeterli olacaktır.(bu belirtilen devirler yolun durumuna yokuş veya rampa inişi olmasına göre farklılık gösterebilir.

Aracınızı çok düşük devirlerde kullanmayınız ve hızlanması için düşük devirlerde zorlamayınız, hemen vites düşürmeniz morotu ve yürür sistemi rahatlatacaktır. Aracınız kendisini çok daha rahat toparlayacaktır. Dizel araçların tork kuvvetinin benzinli araçlardan kuvvetli olması ve çabuk toparlaması sizleri yanıltmasın. Aracınızı düşük viteste çok gaz vererek bağırtmayınız, derhal vites büyütünüz.

Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir. Ayrıca yakıt olarak çok yüksek tüketim meblağı ortaya çıkarır.

Aracınızı ne kadar sakin kullanır iseniz o kadar motor yıpranması azalır ve yürür sistem sağlığı korunmuş olur.

Dizel araçların turbo sistemine en çok zarar veren havadaki toz ve partiküllerdir. Hava filtremizin orijinal veya kaliteli olması aracımızın sağlığı için çok önemlidir. Havadaki küçük tozlar yüksek devir sırasında turbomuzun pervanesine çok büyük zarar verir ve parçalanmasına neden olur.

 

Motor ve yürürü sistem bakımlarını aksatmadan düzenli olarak yaptırılması, yağın her daim yeni ve temiz olması yoğun basınç ve hararet şartlarında çalışan dizel motorumuz için çok önemlidir.

Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır. Özellikle kış şartlarında bu husus çok daha ehemmiyet kazanmaktadır.

Dizel araçlar daha yüksek hararet ve basınç altında çalıştığı için yolculuk esnasında arada bir hararet göstergesini takip etmemiz gerekir. Farkında olmadan yükselen hararet aracımıza onarılması güç ve bi o kadar pahalı masraflar açabilir.

Dizel araçlarımızı bu şartlara uygun olarak kullanırsak çok daha verimli ve uzun yıllar sorunsuzca bizlere hizmet edecektir.

Aküde Nelere Dikkat Etmeli?

Kartal Opel Servisi  olarak her zaman güvenilir ve üstün performans beklediğinizin farkındayız. Aracınıza her daim özen göstermeyi öncelikli görev bildik. İşte bu nedenle aracınız için akü konusunda da güvenilir performansı ve en iyi teknolojileri simgeleyen Varta ve Power aküleri ile siz değerli müşterilerimize hizmet vermekten gurur duymaktayız.

AKÜNÜN ÖMRÜNE ETKİ EDEN HUSUSLAR<div></div>

-Akü arabanın kalbidir. Tüm elektrikli sistemlere güç verir ve çalışmadığında bu sistemlerin hiçbiri çalışmaz.

Aşırı sıcaklıklar

Aşırı hararet akünüzün içinde sülfatlaşmaya ve korozyona neden olabilir. Bu sorunu genellikle soğuk havalarda fark edersiniz (soğuk çalıştırma problemleri ve zayıf şarj akseptansı).

Düzensiz kullanım

Park edilmiş bir araç bekleme konumunda akü şarjının %1’ini kullanır. Ayrıca, çevre sıcaklığına ve akünün yaşına bağlı olarak, akü birkaç haftada kendi kendine deşarj ile boşalabilir.

Kısa yolculuklar

Aracınızı yalnızca kısa mesafelerde kullanmak, akünüzün şarj olması için gereken yeterli süreyi sağlayamaz. Kışın, buz çözücü ve ısıtmalı koltuklar gibi yüksek tüketimi olan aksesuarlar durumu daha da zorlaştırır.

Yaşlı araçlar

Aracınız yaşlandıkça, korozyon ve sülfatlaşma nedeniyle aküsünün performansı da azalır. Oluşan sülfat kristalleri akünüzün plaka gözeneklerini tıkayabilir ve düzgün şarj etmesini engelleyebilir.

Islak Zeminde Araç Kullanımı

Kartal Opel Servisi olarak, Opel tutkunlarının büyük bir bölümünün belki bildiği belki de çok üzerinde pek durmadığı önemli bir konuyu burada paylaşmak istedik.

Islak zeminde daha güvenli bir sürüş için yapılması gerekenlerden bir tanesi hızın azaltılarak yolda çıkabilecek tehlikelere karşı riski en aza indirmektir.

Yol şartları daha dikkatli izlenerek takip mesafesinin kuru zemindekine oranla daha fazla tutulması.

Yolun daha rahat görülebilmesi için sileceklerin, aydınlatma cihazlarının ve diğer temizleyici sistemlerin kontrol edilerek onarılması veya yenilenmesi gerekir.

Araçların yol güvenliği için en önemli konulardan birisi olan lastiklerin hava basıncı, özellikle yağışlı havaların etkisiyle ıslanan zeminlerde çok daha önemli bir hale geliyor.

Yağışlı havalarda özellikle ıslak zeminlerde fren mesafesi kuru zemine oranla daha da uzayacaktır. Fren mesafesinin daha da artmaması için fren esnasında tekerleklerin kilitlenmesini engellemek için kademeli olarak fren yapılmalıdır.

Şiddetli yağmur, sileceklerin yeterince iş görememesine ve ön camda bir su tabakasının oluşmasını sağlayabilir. Görüş mesafesi, yolun kenarını ya da diğer araçları görmeyi engelleyecek kadar azaldığında araç kenara çekilip, yağmurun hafiflemesi beklenmelidir.

Fren balatalarını ıslatacak kadar derin su birikintisinden geçilirse, hafifçe frenlere dokunularak kurutulması gerekiyor.

Yağışlı havalarda mümkün olduğunca freni kullanmayıp, hızın gazdan ayağı çekerek düşürülmesi gerekir.

Kış Aylarında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir diğer konumuz da Kış Tavsiyeleri… Uzman görüşlerini ve kendi tecrübelerimizi harmanlayarak sizlere trafikte istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalmamanız için yapmanız gereken birkaç öneri sunuyoruz. Bu öneriler sadece Opel Ailesi ve Opel tutkunlarınız değil tüm sürücüleri de kapsamaktadır.

Camlarınız temiz olmalı

Soğuk, yağışlı ve güneşin erken battığı kış günlerinde görüş mesafesi de düşüyor. Bunun için tüm camların ve motosiklet kullanıcıları için vizörün temiz tutulması çok önemli. Cam suyunuzun devamlı olarak dolu olması ve içerisine koyacağınız bir katkı ile görüşünüzü iyileştirebilirsiniz.

Gör ve görül kuralını unutmayın

Kış şartlarından diğer sürücüler de sizin gibi aynı görüş sorununu yaşıyor. Bunu da göz önünde bulundurarak aydınlatma sisteminizin doğru çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin. Unutmayın, farlarınızın, sinyallerinizin ve stop’larınızın görevi hem sizin görmenizi hem de diğer sürücülerin sizi görmesini sağlamaktır.

Motosiklet kullanıcılarının karanlıkta daha kolay fark edilebilecekleri şekilde giyinmeleri de faydalı olacaktır.

Hızınızı düşürün

Kışın yol koşulları da farklılık gösterebilmekte. Beklenmedik bir çukurdan kaçmanız veya kaygan bir zeminde fren yapmanız gerekebilir. Hızınızı normal sürüşünüze göre biraz daha düşük tutmanız zor bir durumda kalmanıza engel olabilir.

Kavşaklara yaklaşırken dikkatli olun

Yol katılımı, kavşak gibi her şeyin yolunda olduğu zamanlarda bile dikkat isteyen noktalarda kışın biraz daha dikkatli olmalısınız. Görüş mesafesinin düştüğü, durma mesafesinin arttığı, sürücülerin ve yayaların daha yorgun olduğu kış günlerinde kavşaklara biraz daha dikkatli yaklaşmak zor durumda kalmanızı engelleyebilir.

Tehlikeli noktaları not edin

Her gün aynı güzergâhı kullanıyorsanız, bu yoldaki tehlikeli olabilecek potansiyel noktaları not almanız faydalı olur. Okul önü, görüşün kısıtlı olduğu bir sokak, ışıksız bir yaya geçidi, fark edilmeyen bir kasis gibi noktaları önceden belirlemeniz sizi sürprizlerden uzak tutacaktır.